Maradhat a diákok utazási kedvezménye

MTI
2003.10.28. 15:16
Az Országgyűlés oktatási bizottsága keddi budapesti ülésén támogatta a fogyasztói árkiegészítésről szóló javaslathoz benyújtott módosító indítványt, amelynek értelmében változatlan maradna a tanulók 67,5 százalékos utazási kedvezménye a helyi és a helyközi közlekedésben. A bizottság úgy döntött, hogy módosító indítványt nyújt be, melynek értelmében a gimnáziumok a szakképzési alaprész központi keretéből 4 százalékos támogatásban részesülhetnének, míg a határon túli magyar oktatás 3 százalékig, az országos közalapítványok pedig 2 százalékig kaphatnának segítséget.

Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke felvetette, hogy az oktatási tárca vezetője kapjon felhatalmazást a szankcionálásra azon képzőhelyek esetében, amelyek nem fizetik ki a tanulóknak járó juttatásokat. Keszei szerint előfordult, hogy a gyerekek 80 százaléka nem kapta meg juttatását, ami öt év alatt milliárdos összeget tesz ki.

Jakab János szakképzési helyettes államtitkár elmondta: 2004. január 1-jétől a szakképzési törvény értelmében a miniszternek az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközponton keresztül lehetősége lesz a tanulói juttatások ellenőrzésére.