A magyar országgyűlés az 1932-33-as ukrajnai éhínségről

MTI
2003.10.28. 16:13
Országgyűlési határozatot javasol elfogadtatni az 1932-1933-as ukrajnai éhínség kapcsán a parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága - döntött keddi ülésén egyhangú szavazással a testület. Az indítvány szövegét jövő heti tanácskozásán vitatja meg a bizottság. A javaslat benyújtását Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke kezdeményezte májusban. A bizottsági ülésen elmondta, tudományos kutatások bizonyítják, hogy 70 évvel ezelőtt mesterségesen gerjesztett éhínség sújtotta Ukrajnát, amelyben legalább hétmillió ember - köztük hárommillió gyerek - halt meg.

Szászfalvi László (MDF), a bizottság elnöke közölte, a korábbi négypárti egyeztetésen a kormányoldal nem, az ellenzék viszont támogatta, hogy a plénum elé kerüljön a kérdés. Suchman Tamás (MSZP), a testület alelnöke a kezdeményezéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, "ennek felvállalását a bizottság nem tudja kikerülni".

A kijevi törvényhozás ez év májusában határozatban ismerte el az 1932-33. évi éhínség népirtás voltát. A határozat szerint "a történelemben első ízben alkalmazott az állam politikai céllal élelmiszer-elkobzást saját lakossága tömeges megsemmisítésére".