Tovább növekedik a munkanélküli fiatalok száma

MTI
2003.10.30. 16:21
A kormányváltás óta 228 ezer új álláshely jött létre, így a 47 ezres csoportos létszámleépítések és az 56 ezres egyéb munkahely-megszűnések ellenére 125 ezerrel bővülhetett a foglalkoztatottak száma - hangsúlyozta Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

A KSH szeptemberi adatai szerint a foglalkoztatottak száma elérte a 3.988.500-at, tíz év óta nem volt ilyen magas ez a szám - húzta alá Burány Sándor.

A kormány tervei szerint 2006-ig 300-400 ezer új álláshely létesülhet, ez a létszámleépítéseket is figyelembe véve 200 ezerrel növelheti a foglalkoztatottak számát.

Csanádi Ágnes a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint a munkaerőpiaci helyzet egyik meghatározója, hogy 2006-ig folyamatosan nőni fog a végzős fiatalok száma, ám azt követően kisebb nagyobb hullámvölgyekkel folyamatos csökkenés várható.

Az államtitkár ezt csütörtökön Debrecenben mondta el egy pályaválasztási kiállítás megnyitóján.

Emiatt az idén és jövőre tovább nő az állástalan munkakereső fiatalok aránya. Ugyanakkor Magyarország rendkívül rosszul áll az 55 év fölötti, még aktív korú emberek foglalkoztatásában az európai uniós viszonyokhoz képest.

E két probléma, valamint a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatása kiemelt feladat a munkaügyi tárca számára, ezért néhány héten belül ezeket egységes csomagba rendezve benyújtják a kormánynak.