Fidesz: Stagnál a munkaerőpiac

MTI
2003.10.30. 18:49
A Fidesz szerint nem indokoltak "a kormány melldöngető nyilatkozatai" a foglalkoztatás területén - mondta az MTI-nek csütörtökön Őry Csaba.

"2001 óta stagnálás mutatkozik a munkaerőpiacon. A foglalkoztatottak száma két és fél éve 3 millió 900 ezer és négymillió között van; a munkanélküliek száma 1998 és 2002 között folyamatosan csökkent, a kormányváltást követően viszont növekedett" - közölte a fideszes képviselő.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a piaci szférában "nem nagyon történt" létszámbővülés, a foglalkoztatottak száma az utóbbi időben a közszférában bővült. Utóbbinak viszont, mint hozzátette, nem volt meg a gazdasági fedezete.

"Nyilván ennek köszönhető, hogy a kormány elhatározta, hogy a központi közigazgatásból hétezer embert bocsát el" - fogalmazott, megjegyezve, hogy szakértők szerint az önkormányzatoktól körülbelül 30 ezer embert küldenek majd el.

Az ellenzéki politikus Burány Sándor sajtótájékoztatójára reagált, amelyen a foglalkoztatáspolitikai miniszter elmondta, a kormányváltás óta 228 ezer új álláshely jött létre, így a 47 ezres csoportos létszámleépítések és az 56 ezres egyéb munkahely-megszűnések ellenére 125 ezerrel bővülhetett a foglalkoztatottak száma. Hangsúlyozta: a KSH szeptemberi adatai szerint a foglalkoztatottak száma elérte a 3988500-at, tíz év óta nem volt ilyen magas ez a szám.