Roma küldöttség megy a Vatikánba

Népszabadság
2003.11.15. 08:39
A magyarországi cigányok zöme katolikus, de nem jár templomba. Szeretnénk, ha a romák közelebb kerülnének az egyházhoz - a napilapnak nyilatkozva ezzel indokolta Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, miért indul nagy létszámú, 180 fős küldöttség hétfőn a Vatikánba.

Tájékoztatása szerint az országos önkormányzat 53 képviselője közül mintegy negyvenen döntöttek az utazás mellett. Hozzátartozóikon kívül a katolikus egyházban szolgálatot teljesítő nyolc-tíz roma pap, megyei cigány vezetők, a minisztériumok romaügyi referensei és újságírók is helyet kapnak a küldöttségben. Kolompár Orbán elmondta, hogy a túlnyomó többség busszal vág neki az útnak, a kormányzati delegáció tagjai - Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter, Teleki László államtitkár és Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke - repülőgéppel utaznak.

A buszok csütörtökön térnek vissza. Kolompár Orbán kérdésünkre közölte, hogy az út összesen mintegy hatmillió forintba kerül. A kiadások nagy részét a kormány fedezi.