A keszegiek is nemet mondtak a hulladéklerakóra

MTI
2003.11.16. 21:10
A Nógrád megyei Keszeg választópolgárainak többsége elutasította a regionális hulladéklerakó megépítését a vasárnapi helyi népszavazáson.

Az 567 választásra jogosult lakos csaknem 80 százaléka részt vett a népszavazáson. A 442 szavazó közül 363-an nemmel, 78-an igennel szavaztak, egy voks érvénytelen volt - közölte Hugyecz Józsefné.

A Nógrád megyei Keszeg az ötödik olyan település, amelynek lakói nem járultak hozzá ahhoz, hogy lakóhelyükön épüljön a 99 Pest és Nógrád megyei települést érintő regionális hulladéklerakó.

A nyugat-nógrádi faluban október végén 380 tiltakozó aláírás gyűlt össze. A helyi választók többsége azt akarta elérni, hogy a képviselő-testület álljon el a népszavazástól, és határozatban mondjon nemet a falutól több mint egy kilométerre lévő 10 hektáros területre tervezett létesítményre.

Az önkormányzat az aláírásgyűjtést követően rendkívüli ülésen döntött arról, hogy az eredeti határozatnak megfelelően mégis megtartják a népszavazást.

Petrik Sándorné, Keszeg polgármestere korábban elmondta: mintegy 30 millió forintos adóbevételt jelentene a településnek a hulladéklerakó megépülése.

A 6,6 milliárd forintos fejlesztésre 3 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a beruházást koordináló Észak-Kelet-Pest Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás.

Hertel László, a társulás elnöke korábban úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy az uniós támogatás elvész, ha december végéig nem tudják kijelölni az építendő lerakó helyét.