Külügyminisztériumi felhívás: senki ne utazzon Irakba

MTI
2003.11.24. 16:15
A Külügyminisztérium ismételten felkéri a magyar állampolgárokat, hogy saját biztonságuk érdekében ne utazzanak Irakba. A tárca felszólítja az Irakban külföldi vállalatoknál munkát végző magyar állampolgárokat, valamint azokat, akik bármilyen egyéb célból nem hivatalos kiküldöttként tartózkodnak ott, hogy saját érdekükben jelentkezzenek a bagdadi magyar külképviseleten - áll a közleményben.

A minisztérium egyben felszólítja az Irakban bármilyen tevékenységet folytató magyar vagy részben magyar érdekeltségű vállalatokat: haladéktalanul lépjenek kapcsolatba a bagdadi magyar külképviselettel, vagy a Külügyminisztérium konzuli főosztályával, azért, hogy az általuk foglalkoztatott magyar állampolgárok nyilvántartásba kerüljenek.

A Külügyminisztérium közleménye emlékeztet az elmúlt napokban történt tragikus eseményre. A 27 éves Varga-Balázs Péter civilként dolgozott a háborús övezetben. A fiatalembert egy ellenőrző pontnál amerikai katonák lőtték le, miután autójával nem állt meg a felszólításukra.

Két magyar diplomata utazott Irakba, hogy tisztázza Varga-Balázs Péter halálának körülményeit - mondta Kovács László külügyminiszter hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában.