Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Kedden kezdődik Szabadi Béla pere

MTI
2003.11.30. 09:12
Szabadi Béla, az Orbán-kormány volt politikai államtitkára ellen több mint húsz rendbeli hűtlen kezelés, továbbá csalás és sikkasztás a vád abban a büntetőperben, amely kedden kezdődik a Fővárosi Bíróságon.

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal két vádiratot nyújtott be Szabadi Béla és társai ellen. A bűncselekményekkel okozott vagyoni hátrány az ügyészség szerint összességében meghaladja az egymilliárd forintot.

Az 1999-2000-ben elkövetett cselekmények miatt 2001 júniusában a parlament felfüggesztette a politikus mentelmi jogát és a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte Szabadi Bélát. A volt politikai államtitkár csak az év októberében hagyhatta el a börtönt, s házi őrizetbe került.

Az Orbán-kormány Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumának (FVM) volt politikai államtitkára ellen a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal először a Ferencvárossal kötött reklámszerződések, illetve külföldi utazások miatt emelt vádat.

A második, jelen üggyel egyesített vádiratban szerepel például olyan eset, amely szerint a politikai államtitkár arra kötelezte a FVM tulajdonában álló kht.-t, hogy a piaci ár alatt adjon el élelmiszereket az általa megjelölt, mezőgazdasági cikkek kereskedelmével és termelésével egyébként nem foglalkozó gazdasági társaságoknak.

Az egyik vádiratban szerepel Simon László, Torgyán Józsefnek, a minisztérium korábbi vezetőjének közeli munkatársa, aki a büntetőeljárás alatt hosszabb ideig Izraelben tartózkodott.

Szabadi Béla az eljárás során tagadta bűnösségét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.