Lévai Katalin fehér szalag viselésére szólított

MTI
2003.12.02. 12:00
Fehér szalag viselésére kérte Lévai Katalin kedden az Országgyűlésben, napirend előtt azokat a férfiakat, illetve képviselőket, akik ellenzik a nők elleni erőszakot. Az esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter már hétfőn, írásban hasonló kérést fogalmazott meg.

"A fehér szalag jelkép, személyes elkötelezettségről ad tanúbizonyságot, arról, hogy a viselője soha nem fog nő ellen erőszakos cselekményt végrehajtani, hogy ő maga soha nem keres mentséget más férfi számára, aki nő ellen követett el erőszakot, és sohasem hallgat az ilyen cselekedetekről" - mondta Lévai Katalin. A miniszter emlékeztetett arra, hogy november 25-én kezdődött a 16 napon át tartó "fehér szalag mozgalom", amely először 1991-ben kanadai férfiak kezdeményezésére indult a nők elleni erőszak áldozataira emlékezve.

Közlése szerint az esélyegyenlőségi kormányhivatal december közepén adja át az első, a bántalmazott nők és gyermekek védelmét szolgáló krízisközpontot, amely egyszerre nyújt mentális, szociális segítséget, és visszavezető utat a munka világába. "A nők elleni erőszak mindannyiunk ügye, nem tűrhetjük el szótlanul, nem fordulhatunk el tőle" - hangoztatta Lévai Katalin.