Iványi Gábort is kitüntette az államfő

MTI
2003.12.02. 17:46
Köztársasági Elnöki Érdemérmeket adott át Mádl Ferenc államfő kedden tíz közéleti személynek, köztük művészeknek, lelkipásztoroknak, egyetemi tanároknak. Államfői kitüntetésben részesült Atzél Endre, a Fráter Julianus Alapítvány kuratóriumának elnöke a határon túl élő magyarság gondjainak enyhítéséért, a csángó magyarok ügyének felkarolásáért.

Biszterszky Elemér tanszékvezető egyetemi tanár a műszaki szakképzés, a mérnöktanár-továbbképzés tudományos igényű továbbfejlesztésében végzett kiemelkedő tevékenységéért vehette át a kitüntetést. Eősze László zenetörténész az operairodalom, a nemzeti zene tudományos igényű és közérthető feldolgozásáért, életművéért, Gulyás Dénes operaénekes, az operairodalom kimagasló alakjainak nemzetközileg elismert, rendkívüli művészi értékű tolmácsolásáért, a magyar zene mély empátiával és hittel átitatott népszerűsítéséért kapta meg az érdemérmet.

Iványi Gábor lelkész, a hajléktalanok gondjainak enyhítése érdekében kifejtett, mély hitéből és humanizmusából táplálkozó eredményes tevékenységéért vehette át az államfői kitüntetést. Mádl Ferenc Köztársasági Elnöki Érdemérmet adományozott Juhász Nagy Sándor Széchenyi-díjas és Kohán Ágost egyetemi tanárnak, iskolateremtő tudományos életművéért, hivatásszerető szakember-generációk kiműveléséért.

Államfői kitüntetést kapott Kovács József, a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. volt vezérigazgatója a világszínvonalú magyarországi vállalkozás megteremtéséért, az irányítása alatt álló közösség egzisztenciális biztonságát szem előtt tartó vezetői tevékenységéért. A legelesettebbek gondjainak enyhítéséért, a cigányság nevelésében, lelki gondozásában végzett sok évtizedes, felbecsülhetetlen értékű tevékenységéért Lankó József római katolikus lelkipásztor is köztársasági elnöki kitüntetést vehetett át. Sághy Gyula forgatókönyv-író, rendező, a II. világháborút követő önkényuralom meghatározó történéseinek dokumentarista feldolgozásáért, az áldozatok hiteles megszólaltatásáért kapta meg a Köztársasági Elnöki Érdemérmet.