Az ellenzék visszavonatná a büdzsét, a koalíció nem

MTI
2003.12.05. 15:07
Az MDF és a Fidesz frakciója a jövő évi költségvetési javaslat visszavonását és átdolgozását kéri a kormánytól, szerintük ugyanis a büdzsé nem tartható. Erről Áder János (Fidesz) és Herényi Károly (MDF) frakcióvezető beszélt pénteki közös tájékoztatóján. Áder felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetési előterjesztés 255 forintos euróárfolyammal kalkulál (pénteken az euró az MNB hivatalos devizaárfolyamai szerint 268,38 forintot ért). Herényi Károly a három százalékos jegybanki kamatemelésre hívta fel a figyelmet. A Fidesz frakcióvezetőjének szavai szerint nemcsak a jövő évi költségvetés, de a Medgyessy-kormány gazdaságpolitikája is megbukott. Mindkét ellenzéki frakcióvezető szorgalmazta a szerintük tarthatatlan költségvetési törvényjavaslat kapcsán László Csaba pénzügyminiszter menesztését.

Herényi Károly szerint a pénzvilág kormánnyal szembeni bizalomvesztéséhez nagymértékben járult hozzá a kabinet sodródó gazdaságpolitikája, az eladósodás növekedése, az elhibázott döntések. A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy a jövő évi költségvetés három nappal a sarokszámok parlamenti elfogadása után, közvetlenül a zárószavazás előtt, megbukott.

A szocialisták szerint már nem módosulnak a költségvetési sarokszámok, az SZDSZ frakcióvezetője pedig úgy látja: a büdzsével kapcsolatban nincs semmi ok a kapkodásra. Nem változnak a jövő évi költségvetés sarokszámai - közölte Göndör István az MTI-vel pénteken. "Felelős ellenzéki politikusoktól elvárható, hogy ne keltsenek hisztériát" - fogalmazott Göndör István. Hozzátette: meglepőnek tartja, hogy a büdzsé visszavonását éppen Áder János kéri, akinek a frakciója "egyes költségvetési címekről, annak ötszörösétől a harmincnégyszereséig próbált pénzt elosztani". "Semmiféle kapkodásnak nincs indoka" - jelentette ki Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke közölte: szívesen meghallgatja az ellenzék javaslatait.