Alacsony részvétel a valkói népszavazáson

MTI
2003.12.07. 12:08
Az Észak-Pest megyei regionális hulladéklerakó ügyében vasárnap reggel 6 órakor kezdődött meg a népszavazás Valkón; délelőtt 11 óráig 357-en járultak az urnák elé. Juhász Mihályné, a település jegyzője az MTI kérdésére elmondta: a 2300 lakosú településen 1750-en jogosultak a szavazásra, ebből 875 plusz 1 választópolgár szavazatára van szükség ahhoz, hogy a döntés érvényes legyen.

Az Északkelet-Pest Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás már hosszabb ideje keresi a helyet a közös hulladéklerakó számára, ám eddig öt településen, legutóbb november 16-án a Nógrád megyei Keszegen utasította el a lakosság a kezdeményezést.

Valkón a község határában, egy olyan 200 hektáros területen helyeznék el a régió hulladékát, ahol a talajviszonyok miatt nincs lehetőség mezőgazdasági hasznosításra, és a hely a környezet károsítása nélkül alkalmas hulladéklerakó építésére.

A valkói szeméttelep a jövő évben megtelik, így az önkormányzat támogatja a beruházást. A végső döntést a lakosság hozza meg a vasárnapi népszavazáson a 6,6 milliárdos beruházásról, a költségek felét az Európai Unió állná.