Medgyessy nem tervez változtatásokat a kormányban

MTI
2003.12.10. 22:27
A Magyar Televízió Este című műsorában a kormányfő visszautasította a mostani intézkedések összehasonlítását a Bokros-csomaggal. "Nagyon nem örültem annak, hogy mindezt meg kellett tenni", azonban csak így lehet a nyugdíjak, családi pótlék értékét megőrizni, illetve növelni, és egy nagyobb bajt megelőzni - jelentette ki.

A lakáskedvezményekkel kapcsolatban leszögezte, a korábbi mértékű kedvezmények visszaállítása nem elképzelhető, mert azt nem bírja el a nemzetgazdaság. Miként fogalmazott: az előző kormány is tudta, hogy ez nem finanszírozható.

A lakáshitel-kamatok emelésével kapcsolatban leszögezte, hogy azt elsősorban nem a költségvetési megtakarítás indokolta, hanem az, hogy egy olyan helyzet alakult ki, amelyben mindenki hitelt akar felvenni, s ezt a nemzetgazdaság nem bírja el.

Mint mondta, a lakáshitelezési rendszer további átalakítására nincs szükség. "Ez egy korrekt, kiszámítható rendszer" - jegyezte meg. Ha sikerül leszorítani a kamatokat, akkor a lakáshitelek kamatának terhe is csökkenhet - tette hozzá.

A miniszterelnök elmondta, az intézkedések előtt kikérte a jegybank elnökének véleményét is, aki egyetértett ezekkel. "Együtt tudjuk csak megállítani a forint gyengülését, a kamatok leszorítását, együttműködésre vagyunk ítélve" - fogalmazott Medgyessy Péter.

Szavai szerint, mint az ilyen horderejű lépéseknél természetes, egyeztetett a szocialista párttal és az SZDSZ-szel is, a pártok ugyancsak támogatták azok megtételét.

Nem zárta ki, hogy az intézkedések átmenetileg népszerűség-csökkenéséhez vezethetnek. "De olyan lépést tettem, ami jó az országnak, és minden felelős miniszterelnöknek meg kellett volna tennie" - hangsúlyozta.

Megerősítette, hogy a kormányban nem tervez változtatásokat és László Csaba pénzügyminiszter lesz a jövőben is.