Medgyessy lerótta kegyeletét Antall sírjánál

MTI
2003.12.11. 17:44
Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtök délután személyesen rótta le kegyeletét Antall József néhai miniszterelnök síremléke előtt a Nemzeti Sírkertben - tájékoztatta Gál J. Zoltán közleményben az MTI-t. A kormányszóvivő emlékeztet arra, hogy Medgyessy Péter december 13-án, az Antall József Emlékbizottság által a rendszerváltás első miniszterelnöke halálának tizedik évfordulójára tervezett közös megemlékezés idején Brüsszelben képviseli a Magyar Köztársaságot az Európai Unió csúcstalálkozóján.

"Történelmi egybeesés, hogy Antall Józsefre épp azon a hétvégén emlékezik méltósággal és egyetértésben az ország, a különféle politikai erők, amikor Európa vezetői az EU új alkotmányáról döntenek. A szabad Magyarország történetében Antall József tette először politikai hitvallása alapjául azt, hogy hazánk mindenkori politikai elitje nem pusztán az anyaországi, de a határokon túl élő magyarok iránt is felelősséggel tartozik. Antall József tudta, hogy hazánk európai integrációja kínálja a határok feletti békés, nemzeti újraegyesítés esélyét" - írja Gál J. Zoltán a közleményben.

"A Magyar Köztársaság miniszterelnöke Antall József politikai örökségéhez is méltón képviseli hazánkat az Európai Unió, benne Magyarország jövője szempontjából történelmi jelentőségű brüsszeli csúcstalálkozón" - teszi hozzá a szóvivő.