Kolompár: Sikertelen év volt a 2003. a romák számára

MTI
2003.12.21. 18:52
A romák szempontjából az idei év nem volt sikeres, hiszen nem indultak be azok a folyamatok, amelyeknek meg kellett volna kezdődniük az uniós csatlakozást előkészítő időszak alatt - mondta az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A roma társadalom élethelyzete romlott a rendszerváltozás óta; míg 1990-ben a romák 32,8 százaléka élt a létminimum alatt, addig 2002 végére már a 72,8 százalékuk - közölte Kolompár Orbán, hozzátéve, hogy a romákkal szemben nagy az előítélet, amely jelen van az oktatásban és a foglalkoztatásban is.

Mohácsi Viktória, az Oktatási Minisztérium miniszteri biztosa olyan törvényt "vert át" a parlamenten, a kormányon, amellyel sikerül a szegregált oktatást, illetve az oktatási intézményekben az előítéleteket visszaszorítani - mondta az OCÖ elnöke.

Pozitívumként emelte ki a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium közmunkaprogramját és a romák számára biztosított foglalkoztatási programokat.

Az OCÖ januárban számot fog adni 2003. évi költségvetéséről. Az adófizető polgároknak tudniuk kell, hogy az Országos Cigány Önkormányzat az állami költségvetési támogatást mire és hogyan használta fel - hangsúlyozta.