Áder visszaküldené Medgyessyt Thaiföldre

MTI
2004.01.12. 13:10
A Fidesz szerint félő, hogy a kormányzat kommunikációját idén is "a mellébeszélés, a hazudozás és a szemfényvesztés" jellemzi majd - közölte Áder János hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. A Fidesz frakcióvezetője a mellébeszélések közé sorolta azt a szocialista kijelentést, hogy 2004-ben új szakaszához érkezett a jóléti rendszerváltás. A hazudozások kategóriájába Áder János szerint László Csaba pénzügyminiszter menesztésének a kormányfő által a nyilvánosság előtt megjelölt indoka tartozik. Medgyessy Péter múlt heti közlése szerint a pénzügyminiszter-váltást a 2003. évi, a tervezettnél jóval magasabb államháztartási hiány indokolta.

A frakcióvezető arra is kíváncsi, hogy a miniszterelnök mivel kívánja magát büntetni, amiért az államadósság egy év alatt több mint 1000 milliárd forinttal nőtt. Áder János a szemfényvesztés kategóriájába sorolta Kiss Péter kancelláriaminiszter azon kijelentését, amely szerint az idei költségvetés erősíti a jóléti fordulat hátterét. Szerinte ugyancsak ide tartozik Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető azon gondolata, hogy "át kell törni a szegénység falait".

Áder János azt tanácsolta a kormányfőnek, hogy menjen vissza Thaiföldre vagy Kubába és vigye magával "elvbarátait", mert ez szerinte nemcsak nekik, hanem az ország gazdaságának is jót tesz majd. Mint mondta, amíg Medgyessy Péter szabadságát töltötte Thaiföldön és nem beszélt az euró 2008-as bevezetésének esetleges elhalasztásáról, a forint erősödni kezdett.