A főiskola nem használta a romaellenes tananyagot?

MTI
2004.01.12. 17:10
Nem használták az egri Eszterházy Károly Főiskola romológiai tanár-továbbképzési kurzusai során azt a szöveggyűjteményt, amely egyes vélemények szerint rossz képet fest a romákról - tájékoztatta hétfőn az MTI-t az intézmény főtitkára.

A főtitkár annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy a Magyar Hírlap szombati száma hírül adta: az Eszterházy Károly Főiskolán olyan tankönyvet használnak, amely többek között buta, iszákos és lopásra hajlamos embereknek mutatja be a cigányokat.

Koncsos elmondta a szöveggyűjtemény, egy 2000-ben tartott konferencián elhangzott előadásokat tartalmazza, ezek írott formáját juttatták el az előadók a szerkesztőknek. A szöveggyűjtemény a budapesti Okker Kiadó gondozásában jelent meg néhány száz példányban. Az iskola dokumentációja szerint az inkriminált szöveget egyik tanáruk sem alkalmazta.

Arról is beszámolt, hogy a pedagógusok romológiai továbbképzése 1999 óta folyik a főiskola keretei között, változó helyszínnel. A kurzuson a szöveggyűjteményt nem használták. Idén kurzus jelentkezők hiányában nem indítottak.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke megengedhetetlennek nevezte, hogy bármelyik iskolában olyan tananyagot használjanak, amely tudományos igényűnek beállítva rasszista szellemű, romaellenes megállapításoktól hemzseg.

Horváth a tananyag betiltását reméli az ombudsmantól, de amennyiben mégsem így történne, kezdeményezni fogja a szöveggyűjtemény betiltatását, bezúzatását.

Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman az MTI megkeresésére telefonon elmondta: a tankönyvvel kapcsolatosan pénteken érkezett hozzá panasz, amelynek alapján elrendelte a vizsgálatot. "A panasz egy olyan szöveggyűjteményről tudósít, amelyikben erősen kifogásolható megállapítások vannak a romákkal kapcsolatban" - tette hozzá.