A közlekedés miatt váltanának megyét

MTI
2004.01.15. 12:40
Népszavazást tartanak vasárnap a Veszprém megyei Lovászpatonán. A referendum során arról döntenek a település lakói, hogy megyét váltsanak-e, azaz Győr-Moson-Sopron megyéhez tartozzon-e a községük. A megyeváltó népszavazás kiírása érdekében a település lakosai közül többen aláírásokat gyűjtöttek. A népszavazást a választásra jogosultaknak 24 százaléka támogatta. Lovászpatona képviselő-testülete nem támogatja a Veszprém megyétől való elválást.

A megyeváltást pártolók fő indoka az, hogy a falu lakosainak döntő többsége Győrben dolgozik, sok diák is oda jár iskolába ám a mostani rossz közlekedés miatt csak nehezen jutnak el a közeli nagyvárosba. Érveik szerint a Veszprém megyétől korábban elszakadt településeken a Kisalföld Volán gyorsan megoldotta a közlekedési gondokat.

Az elszakadást ellenzők ugyanakkor azt állítják, hogy a pápai székhelyű Bakony Volán is hamarosan segít a közlekedési kapcsolatos gondjaikon. Ezenkívül Lovászpatonának és másik hét Veszprém megyei községnek esélye van egy három milliárd forintos csatorna-beruházás idei elkezdésére, s ezért sem időszerű a megyétől való elszakadás. A rendszerváltás óta Veszprém megyéből összesen 11 bakonyi település vált ki, s csatlakozott Győr-Moson-Sopron megyéhez. Legutóbb 2001-ben hat falu "távozott".