Az ügyészség vizsgálja a Magyar Jelen cikkét

MTI
2004.01.19. 18:12
Az ügyészség néhány napon belül állást foglal a Magyar Jelen című hetilapnak a Tilos Rádióval kapcsolatos, január 9-én megjelent cikke ügyében - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken kérte az ügyészség állásfoglalását a lap egyik cikke miatt.

A Magyar Jelen című hetilap január 9-i száma közölte Juhász László cikkét, amelyben a szerző a Tilos Rádió műsorvezetőjének dececember 24-i kijelentésére reagálva többek között azt írta: "nagyon igaza volt Hegedűs Lorántnak, mikor a galíciai jöttmentek, a bennünket saját hazánkban kirekesztők kirekesztésére szólított fel (...) igen ki kell rekesztenünk őket, sőt vissza kell vennünk tőlük elorozott országunkat, ellopott javainkat. Ugyanis ezek a jöttmentek a mi vérünkön élősködnek, a mi vérünkön gazdagodnak."

A BRFK sajtóügyeletese az MTI érdeklődésére elmondta: "Arról kértünk állásfoglalást, hogy az ügyészség meg tud-e állapítani bűncslekményt vagy olyan körülményt, amellyel kapcsolatban a rendőrségnek további feladata van".

A szóban forgó írás azt is tartalmazza: a Tilos Rádió műsorvezetője "azért merte kimondani azt, amit mondott, mert zsidó, és meg van győződva róla, hogy felette áll a törvénynek, és megsértheti azt (...) egy ideig talán félre teszik, máshol fog gyalázkodni, tisztára mossa majd egy zsidó ügyvéd a bíróságon". Juhász László, a cikk szerzője hozzátette: "igen a zsidók idegenek, és az olyanok, mint Bajtai nem tartoznak a magyar nemzethez, még ha magyarul beszélnek sem".

A Magyar Jelen, amelyet a kanadai Torontóban működő Hungarian Times Inc. ad ki, "az egyesülő magyar nemzet hetilapjaként" aposztofálja magát. A felelős kiadó Szakállas Atilla.