Vita a bíróságon a Citadella műemlék jellegéről

MTI
2004.01.20. 16:46
A 2002-ben engedély nélkül felépített, majd hatóságilag elbontott Citadella terasz kávézó fennmaradási engedélyéről kezdődött tárgyalássorozat kedden a Fővárosi Bíróságon. Az építtető álláspontja szerint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) annak ellenére rendelte el a Citadella Garden lebontását, hogy erre hatásköre kiterjedt volna. Az építtető kérte: a bíróság állapítsa meg a KÖH hatásköri hiányát mivel eljárása, mérlegelési jogköre megalapozatlan volt. A kft. szerint a fennmaradási engedélykérelem elutasítása ezáltal érvénytelenné válna.

A felperes szerint ugyanis a kulturális örökségvédelmi törvénynek az a melléklete, amelyre a KÖH hivatkozik, nem tekinthető jogforrásnak, nem teremti meg a Citadella műemléki védettségét.

Veres István, a kft. ügyvezetője hangsúlyozta: az elmúlt száz évben nem készült a műemléki védelem tekintetében irányadó tudományos dokumentáció arról, hogy mit kell az épületegyüttesben fenntartani, megóvni. Az alperes KÖH képviselője szerint viszont a Citadella műemlék mivolta kétségbevonhatatlan. Mint mondta, a védetté nyilvánítás a listás védelmi módszer alapján történt meg, a KÖH hatásköre alátámasztott, és a bontást jogerős határozatok alapján hajtották végre. A Fővárosi Bíróság végzésében a tárgyalást márciusra halasztotta.

A Citadella Investment Kft. egy másik keresetében a rá kiszabott 20 millió forintos örökségvédelmi bírságról szóló határozat felülvizsgálatát kérte, egy harmadik keresetben pedig annak kimondására is kérte a bíróságot, hogy a Citadella nem áll egyedi műemléki, illetve régészeti védettség alatt.