Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Vita a bíróságon a Citadella műemlék jellegéről

MTI
2004.01.20. 16:46
A 2002-ben engedély nélkül felépített, majd hatóságilag elbontott Citadella terasz kávézó fennmaradási engedélyéről kezdődött tárgyalássorozat kedden a Fővárosi Bíróságon. Az építtető álláspontja szerint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) annak ellenére rendelte el a Citadella Garden lebontását, hogy erre hatásköre kiterjedt volna. Az építtető kérte: a bíróság állapítsa meg a KÖH hatásköri hiányát mivel eljárása, mérlegelési jogköre megalapozatlan volt. A kft. szerint a fennmaradási engedélykérelem elutasítása ezáltal érvénytelenné válna.

A felperes szerint ugyanis a kulturális örökségvédelmi törvénynek az a melléklete, amelyre a KÖH hivatkozik, nem tekinthető jogforrásnak, nem teremti meg a Citadella műemléki védettségét.

Veres István, a kft. ügyvezetője hangsúlyozta: az elmúlt száz évben nem készült a műemléki védelem tekintetében irányadó tudományos dokumentáció arról, hogy mit kell az épületegyüttesben fenntartani, megóvni. Az alperes KÖH képviselője szerint viszont a Citadella műemlék mivolta kétségbevonhatatlan. Mint mondta, a védetté nyilvánítás a listás védelmi módszer alapján történt meg, a KÖH hatásköre alátámasztott, és a bontást jogerős határozatok alapján hajtották végre. A Fővárosi Bíróság végzésében a tárgyalást márciusra halasztotta.

A Citadella Investment Kft. egy másik keresetében a rá kiszabott 20 millió forintos örökségvédelmi bírságról szóló határozat felülvizsgálatát kérte, egy harmadik keresetben pedig annak kimondására is kérte a bíróságot, hogy a Citadella nem áll egyedi műemléki, illetve régészeti védettség alatt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.