Alkotmánybírósághoz fordul az MDF az egészségügyi finanszírozás miatt

MTI
2004.01.27. 15:08
A Magyar Demokrata Fórum az Alkotmánybírósághoz fordult az egészségügyi szolgáltatások egészségbiztosítási alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet újabb rendeletekkel történt módosítása miatt - közölte Csáky András a képviselőcsoport sajtótájékoztatóján.

"A támadott rendeletek hivatkozott paragrafusai az úgynevezett teljesítményvolumen alapú finanszírozást vezetik be 2004 januárjától" - mondta. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának alelnöke szerint az Alkotmánybíróságnak meg kellene semmisítenie a rendeletek általuk kifogásolt pontjait.

Csáky András szerint e rendeletek alapján a biztosító csak a múlt év 98 százalékáig finanszírozza a betegellátást, e fölött ugyanazon típusú ellátásért csupán 60, 30 vagy 10 százalékos forintértéket számol el. "A finanszírozás ilyen jellegű szabályozása véleményem szerint súlyos helyzetbe hozhatja mind a betegeket, mind az egészségügyi intézményeket" - jelentette ki Csáky András. Hozzáfűzte: mindez veszélyezteti az ellátás biztonságát és ellentétes az alkotmányban megfogalmazott elvekkel.