Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Homoki tölgyeseket írtanak Nagykőrös határában

MTI
2004.02.04. 16:53
Végveszélyben lévő homoki tölgyeseket irtanak Nagykőrös határában - közölte a WWF Magyarország az MTI-vel szerdán. A környezetvédő szervezet szerint az európai szintű védelemre tervezett erdők a természetvédelem jogi szabályozásának gyengesége és a természetvédelmi törvény következetlen betartatása miatt semmisülnek meg. A WWF Magyarország szerint a nagykőrösi Csókás-erdőben a helyszínre érkezőket "apokaliptikus" látvány fogadja. Az egykori gyöngyvirágos-tölgyes helyén már csak fatuskók találhatók, a vágásterületen sűrű fekete füst gomolyog.

Leírásuk szerint kék ruhás munkások égetik a faanyag elszállítása után otthagyott nedves gallyakat néhány autógumi és jó adag gázolaj segítségével. A WWF kérdésére készségesen elmondták, hogy a tulajdonos betéti társaság megbízásából a tuskózás és a gépi talaj-előkészítés számára teszik járhatóvá a terepet.

A WWF tudomása szerint az "erdőfelújítás" akáccal történik majd, amely nem őshonos Magyarországon, erős nitrogénmegkötése miatt a csalánon, ragadós galajon és a tarackbúzán kívül jóformán semmilyen növény nem képes megtelepedni alatta és állatvilága is igen szegényes.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.