Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Tölgyessy: Távolodnánk a nyugati parlamentáris rendszerektől

MTI
2004.02.18. 23:42
A költségvetés rossz helyzetében gazdasági, szociális ígéreteket nem tehetett a kormányfő, sőt, Medgyessy Péter keddi országértékelésében arról beszélt, hogy további megszorítások lesznek - mondta Tölgyessy Péter fideszes képviselő, az SZDSZ egykori elnöke a Klubrádió szerda esti Kontra című műsorában

Úgy fogalmazott: "ebben a helyzetben lehetett valakinek az ötlete, hogy közjogi javaslatokkal jöjjenek elő, azt demonstrálva, hogy a szocialista párt a politikai békesség, a politikai összefogás oldalán van".

A kormányfő közvetlen elnökválasztásra, kisebb parlamentre és közös európai parlamenti listára vonatkozó javaslatáról szólva Tölgyessy Péter rámutatott: ennek van olyan része, főleg a közös lista, amiről, "ha józanul belegondol, mindenkinek tudnia kellett, hogy nem lehet elfogadni".

A közvetlen elnökválasztásról szóló javaslat az egész közjogi szerkezetet megváltoztathatja. A térség minden országában, de Magyarországon különösen erősek a közvéleményben az antiparlamentáris érzések, mivel nagyon sokan gondolják, hogy a parlamentben nem az ország dolgaival foglalkoznak.

"Nagyon könnyen megvalósulhat Magyarországon is, hogy a parlamentellenes érzelmek hatalmas mértékig leértékelik parlamenterizmust, és mivel valakinek az országot vezetnie kell, felértékelik az elnököt" - mondta Tölgyessy, hozzáfűzve, ez jelentős eltávolodást jelent a nyugati parlamentáris szerkezetektől.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.