Az SZDSZ az egyházfinanszírozásról

MTI
2004.02.19. 21:33
A szabad demokraták két héten belül benyújtják a parlamentnek az egyházak finanszírozását is érintő javaslatukat, amelynek értelmében a személyi jövedelemadó felajánlható, kétszer egy százalékát összevonnák, hogy a polgárok szabadon dönthessenek arról, milyen szervezeteket kívánnak támogatni - közölte Kuncze Gábor csütörtökön Tapolcán, sajtótájékoztatón.

"A hitélet legyen a hívők ügye, s azt ne az állami költségvetésből finanszírozzuk" - tette hozzá az SZDSZ elnöke, aki annak alkalmából tartott sajtótájékoztatót a Veszprém megyei településen, hogy liberális klub alakult a városban.

A történelmi egyházak képviselői által megalapozatlannak és tévedésen alapulónak ítélt kezdeményezést Demszky Gábor, az SZDSZ európai parlamenti listavezetője, főpolgármester vasárnap tette.

Közölte, készek megvizsgálni, miképp lehetne növelni a felajánlható adóhányadot. Hozzátette, el tudja képzelni, hogy a két százalék három százalékra növekedjen. Azzal kapcsolatban, hogy az egyházak vitatják a szabad demokraták javaslatát, Kuncze Gábor elmondta, ők viszont azt érzékelik, hogy az emberek "nagyon is egyetértenek vele".