Fidesz: nehéz helyzetben az önkormányzatok

MTI
2004.02.21. 12:45
Az önkormányzatok költségvetéséből 100 milliárd forint hiányzott ahhoz, hogy az elmúlt évi szintet tartani tudják, a Draskovics-csomag pedig további 10 milliárd forintot vesz el a helyhatóságoktól - mondta a Fidesz önkormányzati tagozatának elnöke a testület országos tanácsának ülésén szombaton Budapesten. Szita Károly kiemelte: nem engedhető meg az, hogy mintegy 45 ezer közalkalmazott elbocsátásával valósuljon meg a pedagógusok. vagy egészségügyi dolgozók béremelése. Hozzátette: jelenleg mintegy 78 milliárd forintra lenne szükségük a helyhatóságoknak ahhoz, hogy a béreket és azok emelését biztosítani tudják.

Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke a tanácskozáson arról beszélt: Magyarország a kibővített unió kilencedik legnagyobb országa lesz. A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: "mivel egy olyan Európát akarunk, ahol szabadon élhetünk és megtarthatjuk identitásunkat", meg kell egyezni azokról a "nemzeti minimumokról", amelyet az unióban képviselni kell. Elmondta: jelenleg az unióban is több kérdés vár megoldásra, egyebek mellett az alkotmány elfogadása, a demográfiai problémák, a mezőgazdaság vagy a nemzeti kisebbségek ügye. A párt alelnöke szólt arról is, hogy a Fidesz szövetséggé alakulása óta nyolc tagozat jött létre, emellett pedig több mint 11 ezer polgári kör alakult.

Tállai András, Mezőkövesd fideszes polgármestere az önkormányzatok nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet. Úgy vélte, jelenleg nem az állami támogatás arányul a feladatokhoz, hanem az elvégzendő feladatok a támogatás mértékéhez. A források elosztása kapcsán elmondta: a kistérségek képviselői Borsod megyében nem lehetnek jelen a területfejlesztési tanács ülésén. Kifogásolta azt is, hogy a jelenlegi kormánytöbbség nyolcszor annyi címzett és céltámogatást biztosít a szocialista vagy szabaddemokrata vezetésű önkormányzatoknak, mint az ellenzékieknek. Az M5-ös autópálya kivásárlásáról szólva kijelentette: összesen mintegy 250 milliárd forintba fog kerülni az, hogy a teljes szakasz 100 százalékos állami tulajdonba kerüljön.