K&H: a Népszava megsértette egy ügyész jó hírnevét

MTI
2004.02.23. 14:42
A Legfőbb Ügyészségnek nem, de egy osztályvezető ügyésznek megsértette a jó hírnevét a Népszava című napilap - mondta ki a Fővárosi Bíróság első fokon hétfőn abban a személyiségi jogi perben melyet egy, a brókerbotránnyal összefüggő cikk miatt indított a vádhatóság.

A nem vagyoni kártérítési igények közül a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztályát vezető másodrendű felperesnek 300 ezer forintot ítélt meg nem jogerősen a bíróság, az ügyészi szervezet nevében fellépő elsőrendű felperes Legfőbb Ügyészség kétmillió forintos kérelmét viszont elutasította.

A Népszava tavalyi szeptember 4-i számában arról írt, hogy az osztályvezető a főügyészség épületében egy interjú készítésekor nem hivatalosan közölte az egyik kereskedelmi televízió riporternőjével, hogy mikor, milyen lépéseket terveznek Kulcsár Attila ellen.

A Népszava cikke szerint a riporter Kulcsár Attila barátnője volt, és az osztályvezető ügyésszel folytatott beszélgetésről telefonon tájékoztatta a brókert, aki ezt követően Bécsbe távozott.

A Fővárosi Bíróság hétfőn a Legfőbb Ügyészség vonatkozásában elutasította a keresetet, mert a cikkben semmilyen konkrét kitétel nem volt a Legfőbb Ügyészségre vonatkozóan. A bíróság egyetértett az alperes Népszava képviselőjének azzal az érvelésével, hogy a Legfőbb Ügyészség nem jogosult az ügyészség kollektív képviseletére.

A másodrendű felperes osztályvezető ügyész jó hírnevének megsértése miatt 300 ezer forintos nem vagyoni kártérítést követelt a laptól. A bíróság az ügyész kereseti kérelmének helyt adott azzal, hogy a kifogásolt cikk megsértette jó hírnévhez fűződő személyiségi jogait, amikor bűncselekmény elkövetésével vádolta.