Juhász: jövőre is maradhatnak a magyar katonák Irakban

MTI
2004.02.24. 15:24
A honvédelmi miniszter az Amerikai Egyesült Államok rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövetével folytatott keddi tárgyalását követő sajtótájékoztatóján elképzelhetőnek tartotta, hogy jövőre is szolgálnak majd magyar katonák Irakban.

"Elképzelhetőnek tartom (...), de a parlament döntése szükséges hozzá", hogy a magyar katonák jövőre is szolgáljanak Irakban. "Ha a jelenlegi helyzet fennmarad (...), egy lassú konszolidáció zajlik, akkor nyilvánvalóan meg kell fontolni a további kint maradást" - mondta Juhász Ferenc.

Közölte, hogy a múlt héten a többnemzetiségű erők hillai táborában történt merénylet ellenére "a magyar szerepvállalás feltétele biztosított, és az eredeti célja nem változott." Újságíró kérdésre válaszolva elképzelhetőnek tartotta, hogy egy későbbi időpontban a miniszterelnök is látogatást tesz majd Irakban.

Az Egyesült Államok nagykövete arról beszélt, hogy mindent megtesznek az Irakban szolgálatot teljesítő katonák biztonságáért. George Herbert Walker elmondta: az Egyesült Államok nagyra értékeli Magyarország katonai hozzájárulásait a békéhez, biztonsághoz és stabilitáshoz Irakban és a világ más részein.