Veszélyben érzik magukat a magyarországi örmények

MTI
2004.03.01. 13:45
A magyarországi örmény nemzetiségűek érdekeit képviselő országos önkormányzat azt szeretné, ha a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen meggyilkolt örmény katonatiszt gyilkosát Magyarországon állítanák bíróság elé, és a büntetését is itt töltené le - mondta Szárkiszján Ádám, az önkormányzat alelnöke hétfőn Budapesten.

A kisebbségi önkormányzat alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy sem Azerbajdzsánnak, sem Örményországnak nincs egyezménye Magyarországgal a büntető ügyekre vonatkozóan. "A katonák NATO-együttműködés keretében voltak Magyarországon, ezért ezek a nemzetközi egyezmények vonatkoznak rájuk. Ezek értelmében ebben a bűncselekményben a fogadó országnak, Magyarországnak van joghatósága". Az örmény kisebbségi vezető szerint, "ha az azeri férfit Magyarország kiadná, Azerbajdzsánban tettéért nemzeti hősnek kiáltanák ki".

A rendőrség különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkossággal gyanúsítja azt az azerbajdzsáni állampolgárságú férfit, akit február 19-én hajnalban fogtak el a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem egyik kollégiumi épületében, miután megölte örmény tanulótársát. Az alelnök elmondta: a rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint az azeri férfi a tettét azzal indokolta, hogy - állítása szerint - 1993. február 26-án az örmény-azeri háborúban megölték barátait és rokonait.

Szárkiszján Ádám közölte: a meggyilkolt örmény katonatiszt holttestét február 25-én hazaszállították Örményországba. Akopján Nikogosz, az önkormányzat kulturális és média bizottságának elnöke közölte: a gyilkosság óta a Magyarországon azerbajdzsáni menekültekkel együtt menekülttáborban élő örmények veszélyben érzik magukat. Ezért a Belügyminiszterhez és a Belügyminisztérium bevándorlási hivatalához fordulnak majd levélben, amelyben azt kérik: próbálják meg elkülöníteni a menekülttáborokban az örmény és az azeri menekülteket.