Leszereltek a szeptember bevonult kiskatonák

MTI
2004.03.03. 17:26
A tavaly szeptemberben bevonult sorkatonák közül 2 334-en szereltek le a honvédség szárazföldi csapataitól szerdán, miután teljesítették hat hónapos sorkatonai szolgálatukat - tájékoztatta a Magyar Honvédség Hadműveleti és Kiképzési Csoportfőnökség hadkiegészítési osztályvezetője az MTI-t.

Vörös István ezredes közleménye szerint 219 fiatal, különböző egészségügyi vagy szociális okok miatt, már a leszerelést megelőzően félbehagyta sorkatonai szolgálatát. A honvédeket szerdán délelőtt ünnepélyes állománygyűléseken búcsúztatták el alakulatuknál, majd szervezetten útnak indultak lakhelyükre.

A jövő hét keddi bevonuláskor mintegy 1 700 sorköteles kezdi meg sorkatonai szolgálatát. A bevonulási segély összege egyedülálló sorköteles esetében a kötelező legkisebb munkabér 60 százaléka, azaz 31 800 forint, az eltartásra jogosult gyermekeseknél a minimálbér teljes összege, azaz 53 ezer forint.

A bevonulók 98 százaléka nőtlen, 2 százaléka nős és gyermektelen, mindössze 0,1 százalékuknak van gyermeke. A segélyeket, a behívóparancs bemutatása mellett, a lakóhely szerint illetékes önkormányzat jegyzője fizeti ki. A szaktárca januártól nyolc százalékkal megemelte a sorkatonák korábbi, 4950 forintos havi illetményét.

A hadkötelezettség a szaktárca eddigi közlései szerint várhatóan 2005 közepén szűnik meg.