Szabályozzák a kisebbségi képvselők megválasztását

MTI
2004.03.03. 18:41
A kisebbségi önkormányzati képviselők választásának szabályozása a kisebbségi törvénybe kerül, a jogszabály bevezeti a kisebbségi névjegyzék fogalmát - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Gál J. Zoltán.

"A jogszabályalkotás a kisebbségi választói névjegyzék bevezetésével biztosítani kívánja a hazai nemzeti és etnikai kisebbségeknek azt a jogát, hogy maguk válasszák meg önkormányzataikat" - közölte a kormányszóvivő, a kisebbségi törvény módosítására irányuló kormányelőterjesztésről.

Mint mondta, a választói névjegyzékre személyes nyilatkozat tétele, illetve meghatározott feltételek teljesülése után lehet felkerülni.

Gál J. Zoltán elmondta, a javaslat kiterjesztené a törvény hatályát a Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező olyan uniós állampolgárokra, illetve letelepedettekre, bevándoroltakra és menekültekre is, akik valamely kisebbséghez tartozónak vallják magukat.

"A javaslat létre kívánja hozni a sajátos feladatkörrel felruházott területi szintű kisebbségi önkormányzatokat, a már működő fővárosi kisebbségi önkormányzatok mintájára" - mondta a kormányszóvivő.