Zalán
9 °C
19 °C

Alternatív Kossuth-díj Döbrentei Kornél költőnek

MTI
2004.03.04. 23:12
Döbrentei Kornél költőnek ítélték az idén az alternatív Kossuth-díjat, kizárólag költői kvalitásai alapján - erről az elismerést gondozó alapítvány kuratóriumának tagja, Gyurkovics Tibor író tájékoztatta csütörtökön az MTI-t. Döbrentei Kornél már 2003-ban is esélyes volt a kitüntetésre - mondta Gyurkovics Tibor, az Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány kuratóriumának tagja. Indoklásul hozzátette: "Igen kemény, eredeti nyelvezetű költőnek tartjuk, aki Nagy László hagyatékát, versnyelvét viszi tovább. Azt a nemzeti vonalat képviseli, ami számunkra a költészetben preferálandó."

Döbrentei kortársai, barátai rendre kapják a díjakat, ő pedig rendre kimarad ebből - mutatott rá az író. Ismertetése szerint tavaly végül Wass Albert erdélyi magyar írónak ítélték - posztumusz - az alternatív Kossuth-díjat. Mint idősebb, nagy nemzetközi tekintélyű író ő előbbre rukkolt - mondta. Kérdésre elmondta, a Tilos Rádió előtti tüntetésen elmondott beszéde után nincs-e politikai töltete, hogy éppen Döbrentei Kornél kapja a kitüntetést, Az alternatív Kossuth-díjnak az volt a feltétele, hogy ne legyen benne politika, mert "a kormányok politika szerint szokták adni nagyrészt a Kossuth-díjat".

"Nem érdekel a Tilos Rádió, nem érdekel, ki, hogyan vélekedik erről, de az biztos, hogy mi most nem ezeknek az eseményeknek az ürügyén döntöttünk Döbrentei Kornél kitüntetéséről, hanem még ezeket megelőzően."

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.