Fegyelmi vizsgálat indul a szegedi gyógyszerkísérlet miatt

MTI
2004.03.08. 16:08
Fegyelmi vizsgálatot indított a Szegedi Tudományegyetem rektora az intézmény onkoterápiás klinikáján folytatott, egyes vélemények szerint gyógyszerkísérletnek minősülő kezelésekkel kapcsolatban. A klinika igazgatója, Thurzó László egyetemi tanár február 19-én fegyelmi eljárás lefolytatását kezdeményezte személyes szerepének és felelőségének tisztázása érdekében az egyetemi vezetőknél. Szabó Gábor rektor március 2-án indított fegyelmi eljárást, amelynek eredményéről március 20-ig kért tájékoztatást a fegyelmi tanácstól.

A Szegedi Tudományegyetem vezetése a vita szakmai részével kapcsolatban a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság állásfoglalását tartja mérvadónak, mely szerint "ezek a betegek fokozott kockázatúnak minősülnek (...), a kezelések szakmailag megalapozottak voltak, a tudomány jelenlegi állása szerint a betegek érdekét szolgálták".

A tájékoztatás szerint ezzel az egyetem a kezelésekkel kapcsolatos szakmai vitát lezártnak tekinti. A felmerülő egyéb, pénzügyi, munkajogi kérdésekre a fegyelmi vizsgálat adhat választ, így annak lezártáig az egyetem és a klinika vezetői, munkatársai nem kívánnak állást foglalni az ügyben.