Századvég: Többen ellenzik, mint támogatják a közös listát

MTI
2004.03.11. 16:33
Március elején a válaszadók 60 százaléka már egyet sem tudott megemlíteni a Medgyessy Péter országértékelő beszédében elhangzott javaslatok közül - derül ki a Századvég Politikai Elemzések Központjának március elején készült felmérésének eredményeiből. A kutatás szerint legtöbbek által ismert javaslat a közös EP-választási listára vonatkozott (34 százalék), a közvetlen elnökválasztást 22 százalék, a kisebb parlamentet a megkérdezettek 19 százaléka említette.

Három héttel a javaslat elhangzását követően a megkérdezettek 40 százaléka inkább támogatta, 43 százalékuk pedig inkább ellenezte a közös listás javaslatot. A Fidesz-MPSZ szavazóinak körében 33 százalékos a támogatás, 56 százalékuk elutasítja a közös listát. Az MSZP szavazóinak 52 százaléka inkább támogatja, 45 százalékuk inkább elutasítja a javaslatot. A bizonytalan pártpreferenciájúak 46 százaléka van a közös lista mellett, 35 százalékuk ellenzi azt.

Medgyessy Péter és Orbán Viktor találkozójáról a megkérdezettek 69 százaléka hallott valamilyen formában. Ugyanakkor alig 20 százalékuk tudott legalább egy olyan témát megemlíteni, ami elhangzott a két politikus megbeszélésén. Mindössze három téma ismertsége érte el a 10 százalékot: a gyógyszerek ÁFÁ-jának kérdését 11 százalék említette, az otthonteremtést és a határon túliak iskoláztatásának támogatását pedig 10-10 százalék. Az összes megkérdezett körében Orbán Viktor teljesítményét többen értékelték pozitívan (39 százalék), mint Medgyessyét (29 százalék). A megbeszélést a megkérdezettek 66 százaléka tartotta hasznosnak és csupán 24 százalék vélte úgy, hogy fölösleges volt.