Vizsgálják Mónus szórólapját

MTI
2004.03.11. 20:59
Vizsgálatot indított az ügyészség annak megállapítására: bármilyen bűncselekmény gyanúja felmerül-e amiatt, hogy Mónus Áron szórólapon reklámozza könyvét - közölte az MTI-vel a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön.

A főügyészségre és a rendőrségre is érkeztek állampolgári bejelentések a röplapokkal kapcsolatban - mondta Nikolényi Gábor szóvivő, miután Mónus Áron csütörtökön szórólapokon hívta fel a Szegeden és környékén élők figyelmét arra: az általa lefordított Jerome és Jean Tharaud: Zsidó uralom Magyarországon Cion Bölcseinek Jegyzőkönyvei alapján című kötetnek a második kiadása is megjelent.

Mónus Áron az MTI-vel közölte: Szegeden és a környező 20 településen összesen 86.500 azonos tartalmú szórólap kerül a nap folyamán a postaládákba az először tavaly októberben kiadott kötetről.

A szóvivőnek nincs tudomása arról, hogy valamilyen intézkedés történt volna a lapok begyűjtésére. "Amíg nem lehet állást foglalni abban a kérdésben, hogy van-e bűncselekmény vagy szabálysértés, a begyűjtést elrendelni nem lehet" - mondta Nikolényi Gábor.

A szórólapon Mónus Áron egyebek mellett közli, hogy "a magyarországi zsidók nem cáfolták a könyv első kiadásának tartalmát: elismerték, hogy a zsidó nemzet bűnös nemzet. Ez is eredmény!". Felveti azt is, hogy érthető és természetes következménye volt-e az "ún. (de meg nem történt) holokauszt a zsidók által elkövetett gaztetteknek?" "Mikor fognak a zsidók bocsánatot kérni a magyaroktól és kártérítést fizetni a magyarságnak e gaztettek jóvátétele miatt?".

Mónus Áron már többször állt bíróság előtt. Kiadta magyarul a Mein Kampf-ot és megjelentette a Cion bölcseinek jegyzőkönyve című, a zsidóság elleni gyűlöletre uszító könyvet. Legutóbb ez év elején állt bíróság előtt: a Hódmezővásárhelyi Városi Bíróság nem jogerősen felmentette a közösség elleni izgatás vádja alól Az izraeli politikátmegalapozó mítoszok című könyv fordítása miatt.