Balatonboglár befogadná Teleki szobrát

MTI
2004.03.15. 17:46
A balatonboglári képviselő-testület hétfői ünnepi közgyűlésén úgy döntött, hogy a város helyet ad Teleki Pál egykori miniszterelnök szobrának - közölte Kovács Miklós polgármester az MTI-vel hétfőn. "A boglári Lengyel-magyar Barátság Egyesület azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy a képviselő-testület járuljon hozzá Teleki Pál szobrának felállításához, a Lengyel-magyar Barátság Háza kertjében" - mondta el Kovács Miklós. A tizennégy tagú testületből tizenhárman igennel szavaztak, egyedül Békés András független képviselő utasította el Kovács Miklós előterjesztését.

Kovács Miklós közölte: azért terjesztette az ünnepi közgyűlése elé az egyesület kérését, mert "sürget az idő", kedden választ kell adniuk a szobor elhelyezéséről döntő bizottságnak. Hatvanöt évvel ezelőtt több száz lengyel menekültet fogadott be a település. Ezt akkor Teleki Pál személyesen köszönte meg Varga Bélának, a település plébánosának - mondta Kovács Miklós. A polgármester azt mondta, hogy tudomása szerint a szobor elhelyezéséről döntő Teleki Pál Emlékbizottság egyetért a Lengyel-magyar Barátság Egyesület szándékával.

A szobrot eredetileg a budai Várban állították volna fel, de a Fővárosi Közgyűlés február 26-ai ülésén ehhez nem járult hozzá. A közgyűlési vitában a Fidesz képviselői nem vettek részt, a MIÉP és az MDF politikusai azzal érveltek, hogy Teleki Pál munkásságának olyan vetülete is volt, amely megérdemelné a szoborállítást. A szocialista és szabad demokrata képviselők ezzel szemben arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a szobrot nem szabad felállítani, mert Teleki Pál miniszterelnöksége idején több zsidótörvény is született.