Szanyi lemondását követeli a Fidesz

Index, MTI
2004.03.18. 19:00
A Fidesz szerint, ha Medgyessy Péter komolyan veszi saját magát és Szanyi Tibor komolyan veszi a kormányfőt, akkor a földművelésügyi tárca politikai államtitkárának le kell mondania - mondta Szijjártó Péter (Fidesz) csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A képviselő annak kapcsán szólította fel lemondásra Szanyi Tibort, hogy az államtitkár korábbi cége, amelynek ügyvezetője a mai napig a testvére, a Magyar Nemzetben megjelent cikk szerint többmilliós állami megrendelést kapott. A Fidesz úgy ítéli meg, hogy ez az ügy súlyosabb, mint Kiss Elemér volt kancelláriaminiszter ügye, ami miatt a politikusnak akkor távoznia kellett.

Szijjártó Péter emlékeztetett a kormányfő azon mondására, hogy jog és erkölcs közül mindig a szigorúbbat kell választani. Felidézte a miniszterelnök azon nyilatkozatát is, hogy nem felel meg erkölcsi mércéjének, ha ma hivatalban lévő politikusok, köztisztviselők az állami vagyonnal erkölcsileg megkérdőjelezhetően bánnak, még ha az a jog betűjének meg is felel.

Az ellenzéki politikus szerint, ha ezt az elvet Szanyi Tibor, illetve a miniszterelnök szem előtt tartja, akkor az agrártárca államtitkárának le kell mondania. "Ha Szanyi Tibor nem mond le, akkor az joggal tűnhet úgy mindenki számára, hogy a Medgyessy Péter által elhelyezett, majd Kiss Elemér által a földre levert erkölcsi lécet Szanyi Tibor nemes egyszerűséggel átlépte" - mondta a képviselő. A Fidesz az ügyben várja a kormányfő reagálását. Szijjártó Péter reményét fejezte ki, hogy a miniszterelnök "nem futamodik meg" a válaszadás elől.

Szanyi Tibor újságírók ez irányú kérdésére azt mondta, volt cége nem kapott "állami támogatást", igaz a 4 milliós pályázati pénzt nem cáfolta. Mint mondta: "mi ezzel a baj?" Az államtitkár közleményében azt írta: "sem okom, sem szándékom nincs, hogy a lemondásomat fontolgassam. Különösen abból az alkalomból nincs, hogy a Fidesz zavaros állításokra építkezve ezt követeli." A közvélemény tájékoztatása céljából közlöm, hogy az Euro Info Service egy nyílt, több tucat nyertest eredményező, bárki számára hozzáférhető, és az FVM honlapján végigkövethető pályázaton nyert el támogatást tavaly ősszel, amely nyomán 2000 ismeretterjesztő CD lemezt készített és juttatott el megannyi falugazdászhoz, kormányzati tisztségviselőhöz, szakemberhez, darabonként 2000 Ft-os áron.