Keller nem sértette meg a PSZÁF jó hírnevét

2004.03.24. 15:00
Nem sértette meg a PSZÁF jó hírnevét Keller László közpénzügyi államtitkár, amikor arról nyilatkozott, hogy Szász Károly alkalmatlan a felügyelet vezetésére, illetve vizsgálni kell felelősségét - mondta ki elsőfokú ítéletében a Pest Megyei Bíróság szerdán.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) mellett a személyiségi jogi perben felperes volt Szász Károly is, ám az elnök hetekkel ezelőtt elállt 70 millió forintos kártérítési keresetétől, így e vonatkozásban a bíróság már korábban megszüntette az eljárást.

A pénzügyi felügyelet jogi képviselője az ítélethirdetést követően az MTI érdeklődésére annyit mondott: megbízója az írásban foglalt ítélet ismeretében dönt a fellebbezésről.

Keller László tavaly a Magyar Hírlap augusztus 23-i számában közölt interjúban úgy fogalmazott: "Szász felelősségét olyan ügyekben is vizsgálni kell, amikor a felügyelet - az elnök tudtával - olyan személyek vállalkozásainak adott pénzintézeti jogosítványt, engedélyt, ahol ezt nem tehette volna meg. Az ezeket bizonyító iratokat is elküldtem a rendőrségnek". Arra a kérdésre, hogy e mögött sejt-e politikai vagy korrupciós szándékot, Keller László úgy válaszolt: "Minősíteni nem szeretném e döntéseket. Ezúttal is a nyomozás sikerében bízom".

A bíróság az ítélet szóbeli indoklásában kimondta, hogy az államtitkárnak "a felperessel kapcsolatos megnyilatkozása a vélemény szintjét nem haladja meg" és "a jó hírnév megsértése nem állapítható meg", valamint a kifogásolt megfogalmazások elsősorban az elnökre és nem az általa vezetett szervezetre vonatkoznak.