A Nemzetbiztonsági Bizottság vizsgálná a Kisbér-ügyet

MTI
2004.03.24. 21:45
Tóth András, a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító politikai államtitkár az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának haladéktalan összehívását kezdeményezte a kisbéri lehallgatási ügy kivizsgálására szerdán este egy kereskedelmi televíziónak nyilatkozva.

A Magyar ATV Egyenes beszéd című műsorának adott interjújában Tóth András "megdöbbentőnek és felháborítónak" nevezte azt, hogy Horváth Balázs képviselő, volt belügyminiszter a Magyar Nemzetnek nyilatkozva lehetségesnek tartotta, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat helyezett el lehallgató berendezést a kisbéri polgármesteri irodában.

Tóth András elmondta: a nemzetbiztonsági bizottságnak lehetősége van arra, hogy ha bármilyen jogsértés gyanúja felmerül, akkor megvizsgálja a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vonatkozó dokumentumait.

Tisztázni kell, hogy a kisbéri polgármesteri hivatalban "sem tavaly decemberben, sem más alkalommal" a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat munkatársai semmilyen lehallgató eszközt nem helyeztek el - tette hozzá.

Hangsúlyozta, ha a nemzetbiztonsági szakszolgálat munkatársait törvénytelenséggel vádolják, megvan az eljárás a vizsgálatra, le lehet kérni a törvényes eljárási szabályoknak megfelelő iratokat.

"Ha én állítom, hogy a szolgálatok szabályszerűen jártak el, és ezt dokumentumokkal igazolom", akkor annak kell bizonyítania, aki mást mond - közölte. Tóth András azt nevezte döbbenetesnek, hogy "egy hivatalos, a törvényeknek alárendelt szervezetet vádolnak meg, hoznak hírbe". Ezért - mint mondta - "elengedhetetlen a nemzetbiztonsági bizottság tényfeltáró vizsgálata".