Kártérítést kapott a Lindh-gyilkosság volt gyanúsítottja

MTI
2004.03.24. 06:01
Pénzügyi kártárítést - bár a követeltnél kisebb összeget - kapott az a svéd férfi, akit tavaly szeptemberben Anna Lindh svéd külügyminiszter meggyilkolásával gyanúsítottak és ezért egy hétig vizsgálati fogságban tartottak.

Per Olof Svenssonnak - mint csütörtökön Stockholmban közölték - 150 ezer svéd koronát (16 ezer eurónak megfelelő összeget) ítéltek oda anyagi kárpótlásként, kamatokkal együtt.

Svensson eredetileg 240 ezer koronás kártérítésre tartott igényt az eljárás idején viselt ügyvédi költségei és szabadságának korlátozása miatt, illetve az eljárás idején róla megjelent sajtóhíradások miatt a jó hírnevén esett csorba címén.

Svédországban hasonló esetekben egyébként 10 ezer koronás kártérítés számít szokványosnak, Svensson esetében a hatóságok azonban tekintettel voltak az "ügy különleges jellegére".

Svenssont tavaly szeptember 16-án vették őrizetbe, mert hasonlított arra a férfira, aki hat nappal korábban megkéselte a svéd külügyminiszter asszonyt egy stockholmi áruházban. A 35 éves férfit egy hétig tartották fogva, s ezen idő alatt a svéd sajtó nem bánt vele kesztyűs kézzel: a lapokban bő terjedelemben megírták róla, hogy többszörös visszaeső bűnöző, erőszakos természetű, huligánokkal és neonáci körökkel tart kapcsolatot. Svenssont egy héttel később tisztázták a gyilkosság gyanúja alól és szabadon engedték. A rendőrség ekkor ugyanis elfogott egy másik gyanúsítottat, Mijailo Mijailovicot, akit a bíróság bűnösnek talált és ezen a héten kedden életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Anna Lindh meggyilkolása miatt.