Megsértette Lovas István Kende Péter személyiségi jogait

MTI
2004.03.30. 13:20
Megsértette Kende Péter személyiségi jogait Lovas István és az újságíró cikkét közlő Magyar Nemzet, amikor egy tavalyelőtti cikkben egy undorkeltő rovarhoz hasonlították - mondta ki kedden született jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság. A bíróság helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, amelyben az elsőrendű alperes Lovas István újságírót háromszázezer forint, a másodrendű alperes Magyar Nemzetet ötvenezer forint megfizetésére kötelezte, valamint arra, hogy 15 napon belül saját költségükön, a perbeli cikkel azonos helyen és betűszedéssel jelentessék meg bocsánatkérésüket.

A Fővárosi Bíróság megváltoztatta a nyilvános elégtételt adó nyilatkozat szövegét, és abban a felperes kérésének megfelelően nem ismételte meg a sérelmesnek tartott kijelentéseket. A jogerős döntés szerint a nyilatkozatban annak kell szerepelnie, hogy a 2002-ben megjelent cikkben az alperesek megsértették Kende Péter jó hírnévhez és emberi méltóság védelméhez fűződő személyiségi jogait, amikor "súlyos fertőző beteghez és undorkeltő rovarhoz" hasonlították és "gyógyíthatatlanul visszataszítónak" nevezték. A jogerős ítélet szóbeli indoklása szerint az újságíró által leírtak bár nem tényállítások, de a kifejezés módja indokolatlanul sértő, bántó, megalázó.

A bíróság szerint az, hogy Kende Péter szociológus, újságíró egy korábbi cikkben Lovas Istvánt sértő kijelentést tett, "nem teszi indokolttá az alperes kijelentéseit". "Ha valakiről nagy példányszámú, országos napilapban a perbelihez hasonló, súlyosan bántó, megalázó kifejezéseket tesznek közzé, az az érintett számára jelentős pszichés megterhelést jelenthet, és az olvasók egy részében a kialakult értékítéletet negatív irányba befolyásolhatják, vagy a már esetleg meglévő negatív értékítéletet gyűlöletté fokozhatják. Ezért a másodfokú bíróság álláspontja az, hogy az elsőfokú bíróság a kártérítés összegét helyesen állapította meg" - mondta ki a bíróság.