Dömötör
11 °C
14 °C

Medgyessy tudomásul veszi az OVB döntését

MTI
2004.04.02. 19:39
Medgyessy Péter miniszterelnök pozitív dolognak tartja az Országos Választási Bizottságnak azt a határozatát, miszerint a kisebb parlament ügyében akár népszavazás is kiírható. Ezt ő maga jelentette ki pénteken. A kormányfő a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójával a Városházán folytatott megbeszélését követő tájékoztatóján elmondta: "Ha a pártok tényleg elsumákolják azt, amit oly nagy erővel támogatnak egyébként szavakban, akkor talán mégiscsak érdemes lesz ezzel a lehetőséggel élni és a népszavazást kiírni".

A köztársasági elnök megválasztásának módjával kapcsolatos OVB-álláspontot a kormányfő tudomásul veszi. Annyit azonban megjegyzett: "magánszemélyként ámulattal hallgatta, hogy ha 100 ezer fő aláírja, akkor az nem szabálytalan, de ha 200 ezren aláírják, akkor az már szabálytalan és elfogadhatatlan". Az OVB csütörtöki ülésén nem hitelesítette a közvetlen köztársasági elnökválasztásra vonatkozó, magánszemély által benyújtott népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét.

Az Országos Választási Bizottság határozatának indoklásában kifejti: a köztársasági elnök választásáról az alkotmány úgy rendelkezik, hogy azt az Országgyűlés választja. Mivel a köztársasági elnök választására irányuló rendelkezéseket az alkotmány szabályozza, ezért a köztársasági elnök közvetlen megválasztása nem valósítható meg a hatályos alkotmányi rendelkezések megváltoztatása nélkül. Márpedig olyan kérdésben nem tartható referendum, amely alkotmánymódosítást igényelne.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.