Medgyessy tudomásul veszi az OVB döntését

MTI
2004.04.02. 19:39
Medgyessy Péter miniszterelnök pozitív dolognak tartja az Országos Választási Bizottságnak azt a határozatát, miszerint a kisebb parlament ügyében akár népszavazás is kiírható. Ezt ő maga jelentette ki pénteken. A kormányfő a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójával a Városházán folytatott megbeszélését követő tájékoztatóján elmondta: "Ha a pártok tényleg elsumákolják azt, amit oly nagy erővel támogatnak egyébként szavakban, akkor talán mégiscsak érdemes lesz ezzel a lehetőséggel élni és a népszavazást kiírni".

A köztársasági elnök megválasztásának módjával kapcsolatos OVB-álláspontot a kormányfő tudomásul veszi. Annyit azonban megjegyzett: "magánszemélyként ámulattal hallgatta, hogy ha 100 ezer fő aláírja, akkor az nem szabálytalan, de ha 200 ezren aláírják, akkor az már szabálytalan és elfogadhatatlan". Az OVB csütörtöki ülésén nem hitelesítette a közvetlen köztársasági elnökválasztásra vonatkozó, magánszemély által benyújtott népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét.

Az Országos Választási Bizottság határozatának indoklásában kifejti: a köztársasági elnök választásáról az alkotmány úgy rendelkezik, hogy azt az Országgyűlés választja. Mivel a köztársasági elnök választására irányuló rendelkezéseket az alkotmány szabályozza, ezért a köztársasági elnök közvetlen megválasztása nem valósítható meg a hatályos alkotmányi rendelkezések megváltoztatása nélkül. Márpedig olyan kérdésben nem tartható referendum, amely alkotmánymódosítást igényelne.