Jár a pénz a Szegeden kezelt rákos betegeknek

Népszabadság
2004.04.05. 09:48
A szegedi klinika nem kérhet pénzt azoktól a rákos betegektől, akiket egy még nem törzskönyvezett gyógyszerrel kezelt, sőt az egészségügyi tárca álláspontja szerint az eddig beszedett összegeket is vissza kell fizetni.

Valamennyi betegnek vissza kell kapnia a vitatott kezelésekért elkért pénzt a Szegedi Onkoterápiás Klinikától - nyilatkozta a Népszabadságnak Vojnik Mária. Az egészségügyi tárca politikai államtitkára az egyetem rektorának minapi kijelentésére reagált így. Szabó Gábor rektor a múlt héten azt nyilatkozta a sajtónak, hogy csak az ügyet kirobbantó családnak, és nekik is csak ideiglenesen fizeti vissza a Szegedi Tudományegyetem a daganatos kezelésekért kiszámlázott pénzt.

Esetenként 200 ezer forintot kellett fizetniük azoknak a betegeknek, akik daganatos betegségét a szegedi onkoterápiás klinikán még nem törzskönyvezett szerrel kezelték. Az egészségbiztosítási pénztár vizsgálata gyógyszerkipróbálásnak minősítette a történteket, és leszögezte: törvényt sértett a klinika, amikor pénzt kért a betegektől a kezelésekért.