Ismét megszavazták a PSZÁF-törvényt

MTI
2004.04.05. 21:10
A parlament 191 igen szavazattal, három ellenében elfogadta a befektetők és a betétesek fokozott védelmével kapcsolatos egyes törvények módosítására vonatkozó, PSZÁF-törvényként ismertté vált jogszabályt hétfőn.

Az Országgyűlés által tavaly december 15-én elfogadott, ki nem hirdetett törvény ügyében a köztársasági elnök fordult az Alkotmánybírósághoz (AB) előzetes normakontrollt kérve. Mádl Ferenc különösen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vezetőire vonatkozó rendelkezéseket ítélte aggályosnak.

Az AB március 23-i határozatában az alaptörvénybe ütközőnek minősítette a jogszabály azon rendelkezéseit, amelyek a PSZÁF elnöke és helyettesei megbízatásának megszűnésével kapcsolatban állapítottak meg szabályokat, ezért került ismét a törvényhozás elé a jogszabály.

"A felügyeleti tanács elnöke megválasztásával és legalább két további tagja kinevezésével megszűnik a hivatalban lévő elnök és elnökhelyettesek megbízatása és köztisztviselői jogviszonya" - olvasható a hétfőn elfogadott normaszövegben.