Persányi örülne, ha nem a Zengőre épülne a NATO-lokátor

MTI
2004.04.08. 16:44
Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter szerint a biztonságpolitika és a környezetvédelem szempontjából egyaránt fontos, hogy minél előbb végleges döntés szülessen a NATO-radarberuházásról.

"Két héten belül megalakul az a szakértőkből álló bizottság, amelynek feladata a természeti értékek figyelembe vételével a lehetséges alternatívák kidolgozása, az ezzel járó kalkulációk elvégzése" - mondta el a környezetvédelmi miniszter Pécsváradon, a Zengőalja Kistérségi Területfejlesztési társulás ülésén.

Közölte: azt egyelőre nem lehet megjósolni, hogy a testület munkájához mennyi idő szükséges, és azt sem, milyen eredménnyel jár, de az biztos, hogy a Zengőn mindaddig szüneteltetik a munkálatokat, amíg nem kerül pont az ügy végére.

Persányi Miklós megjegyezte: a NATO-nak az a fontos, hogy a magyar légtér védelme biztosított legyen, személy szerint ugyanakkor örülne, ha nem a Zengőn épülne lokátor. Helyette két alternatíva is kínálkozik, az egyik a Hármashegy, a másik a Tenkes, de tudni kell, hogy az eredeti tervek módosítása jelentős többletköltségeket vonhat maga után.