Nem szavaztak az iraki magyar kivonulásról

MTI
2004.04.15. 14:52
Nem szavazott az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága csütörtöki ülésén arról az MDF-es javaslatról, amelynek alapján a testület arra kérné fel a kormányt, hogy haladéktalanul terjesszen a parlament elé egy, az Irakban szolgáló magyar katonák hazarendeléséről szóló határozatot.

A testület, miután csaknem három órán keresztül tájékozódott az iraki helyzetről és a magyar katonák tevékenységéről, három igen, tíz nem és hat tartózkodó vokssal utasította el, hogy a magyar katonák hazarendelését szorgalmazó javaslatról szavazzanak.

Karsai Péter (MDF) szerint aggasztó az elmúlt hetekben Irakban tapasztalható helyzet. Hangsúlyozta: nem stabilizáció, hanem háború folyik Irakban, amelynek részeseivé válhatnak a magyar katonák.

Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára hangsúlyozta: a magyar katonák a stabilizációhoz járulnak hozzá Irakban, és nem történt olyan esemény, ami miatt át kellene gondolni a magyar szerepvállalást.

Az államtitkár szerint semmi sem indokolja a bizottság ülését, hiszen egy hónap alatt már kétszer foglalkozott a testület az iraki helyzettel.