MSZP: Orbán Viktor nemet mondana az unióra?

MTI
2004.04.15. 19:10
Az MSZP szerint a Fidesz, amely tavaly még az "igen, de" politikát képviselte az unióval kapcsolatban, egyre közelebb kerül a "nemhez" - jelentette ki Lendvai Ildikó csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A tájékoztató keretében az újságíróknak lejátszottak egy hanganyagot Orbán Viktor szerdai gazdagréti lakossági fórumán elhangzottakból. Itt a Fidesz elnöke kijelentette: "ne azon gondolkodjanak, hogy hogyan szavaztak a népszavazáskor, mert ennek itt és most nincs jelentősége. Az ellenfél éppen abban reménykedik, hogy azok a polgári érzelmű szavazók, akik az európai uniós csatlakozás népszavazásakor nemmel szavaztak, majd most otthon fognak maradni. Mindenüket erre építik fel. A napokban kiszivárgott kampányfelkészítőnek is ez volt a lényege. Abban bíznak, hogy mi otthon fogunk maradni. Aki az unióval szemben ellenérzésekkel viseltetik, majd nem jön el választani. Ez egy nagyon világos érvelés, és csak egyetlen módon lehetünk rajta úrrá, ha elmondjuk mindenkinek, akiről tudjuk, hogy polgári érzelmű szavazó, hogy ez a választás nem Európáról, hanem a mostani kormány iránt meglévő, vagy elvesztett bizalmunkról szól".

Lendvai Ildikó kijelentette: Orbán Viktor szíve szerint nemet akart mondani az unióra, de nem tehette, mert tudta, hogy ezzel szembekerül a választók többségével.

A frakcióvezető azt mondta: a Fidesz elnökének szavaiból az derül ki, hogy magát is az unióval szemben ellenérzéseket érzők közé sorolja, és azt gondolja, hogy a rá szavazók is ilyenek.