Orbán: Legjobb válasz a nemzeti petíció

MTI
2004.04.20. 21:50
A Fidesz nemzeti petíciójában szereplő feltételek megvalósulása nélkül nem tehető biztonságossá Magyarország európai uniós csatlakozása - hangoztatta Orbán Viktor kedden Egerben. "Mi látjuk, ha néhány döntést nem hozunk meg, még komoly baj lesz ebből a csatlakozásból. Mert nemhogy csökkentené Magyarországon a bizonytalanságot, könnyen lehet, hogy inkább hozzájárul annak növekedéséhez" - mondta a párt által szervezett nagygyűlésen a Fidesz elnöke. A bizonytalan csatlakozás azt jelenti, hogy az árak és a létfenntartási költségek nőnek, a fizetések és a bevételek viszont nem. A gazdák pedig, ahelyett, hogy újabb lehetőségekhez jutnának, elveszítik a magyar piacot is.

Az ellenzéki politikus szerint a nemzeti petícióban foglaltak megvalósíthatóak. Így például a szétvert otthontámogatási rendszer visszaállítása a költségvetésnek nem kiadást, hanem többletbevételt jelentene az építőipar teljesítményének növekedése nyomán. Ugyanakkor az élelmiszerárak féken tartása is elérhető a gazdák támogatásán keresztül.

Hivatkozott arra, hogy újsághírek szerint az MSZP háborús logikával készül az európai parlamenti választásokra. Ennek kapcsán arra kérte a nagygyűlés résztvevőit, hogy "ne vegyék fel a kesztyűt". "A háborús logikára, a katonák kiképzésére mi válaszoljunk demokratikus és alkotmányos eszközökkel, higgyék el, a legjobb válasz a nemzeti petíció (...), egymillió aláírás" - mondta a pártelnök.