Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Hetven százalékkal több beadvány érkezett az adatvédelmi biztoshoz

MTI
2004.04.22. 06:25
Hetven százalékkal több beadvány érkezett tavaly az adatvédelmi biztoshoz, mint az azt megelőző évben; létrejötte óta nem övezte ekkora állampolgári figyelem az iroda munkáját - olvasható Péterfalvi Attila országgyűlési beszámolójában.

"Az Európai Unióhoz való csatlakozásunkkal is összefügg, hogy megsokasodtak a jogszabály-véleményezéssel kapcsolatos teendőink" - írta az ombudsman, hozzátéve, hogy ez 2002-ben 180, míg 2003-ban 354 esetet jelentett.

Az adatvédelmet érintő ügyek száma tavaly 72 százalékkal emelkedett, az információszabadság terén pedig 140 százalékos növekedést regisztráltak. Az adatvédelmi biztoshoz 2003-ban minden eddiginél több, összesen 5591 irat, levél érkezett. Ezek közül 1609 iratot ügyként iktattak, 1105 ügyiratot az adatvédelmi nyilvántartás körében dolgoztak fel. A hivatalos postafiókba 3318 e-mail érkezett. A "szemétlevél-áradat" az ombudsman irodáját sem kerülte el: 2103 kéretlen, üzleti célú üzenetet kaptak.

Péterfalvi Attila egyebek mellett azzal magyarázza az ügyiratok, ezen belül a panaszügyek számának jelentős mértékű növekedését, hogy az állampolgárok egyre szélesebb körben ismerik fel, adataik kiszolgáltatásával milyen lappangó vagy nyilvánvaló, de rájuk nézve hátránnyal fenyegető következményeknek tehetik ki magukat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!