Alkotmánybírósághoz fordul a MIÉP Sztálin díszpolgársága miatt

MTI
2004.04.30. 13:51
Az Alkotmánybírósághoz és a közigazgatási hivatalhoz fordul a fővárosi MIÉP-frakció, mert hibásnak tartja jogilag a Fővárosi Közgyűlés Sztálinnal kapcsolatos döntését - nyilatkozta Dancsecs György, a párt képviselőcsoportjának tagja.

Az ellenzéki politikus elmondta, hibásnak tartják Tiba Zsolt főjegyző azon jogi álláspontjára épülő határozatot, hogy a jelenlegi Fővárosi Közgyűlés nem jogutódja annak a fővárosi testületnek, amely az 1947-ben díszpolgári címet adott a szovjet diktátornak, Sztálinnak.

A közgyűlés csütörtökön este egyhangú szavazással fogadta el azt a határozatát, amelyben kinyilvánította, hogy J. W. Sztálin nem tekinthető a Fővárosi Közgyűlés, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Köztársaság fővárosa, Budapest díszpolgárának.

Dancsecs György kifejtette, hogy példákkal támasztották alá azt az álláspontjukat, hogy az önkormányzat jogutóda a korábban működött Fővárosi Törvényhatósági Bizottságnak. Azért jogutódja, mivel a Fővárosi Tanács is senki által nem vitatottan jogelődje a Fővárosi Közgyűlésnek - mondta.