Érvénytelen volt a veszprémi népszavazás

MTI
2004.05.02. 23:08
Érvénytelennek és eredménytelennek bizonyult vasárnap Veszprémben az a helyi népszavazás, amelyet egy tervezett beruházás kapcsán írtak ki: a választópolgároknak csupán 22,7 százaléka ment el szavazni.

A névjegyzékre felvett 47.473 veszprémi választópolgár közül 10.788 adta le voksát arra a kérdésre: "Egyetért-e ön azzal, hogy a Séd Filmszínház épülete és a mellette lévő terület értékesítésével, a park egy részének beépítésével konferenciaközpont és szálloda épüljön?" - közölte Büki Szilvia.

Az érvényes és eredményes szavazáshoz a választópolgárok 50 százalékának (plusz 1 szavazat) kellett volna részt vennie a referendumon.

A jegyző tájékoztatása szerint az érvényes szavazatok száma 10.729 volt, ezen belül igennel 2.863-an, nemmel 7.866-an válaszoltak a feltett kérdésre.

Veszprém képviselőtestülete ez év januárjában határozott - 86 százalékos támogatottsággal - a belvárosi beruházásról: egy német érdekeltségű budapesti székhelyű kft. vállalkozna a szálloda és a konferenciaközpont felépítésére.

A kivitelezőt meghívásos zárt pályázaton választotta ki az önkormányzat.

A cég 380 millió forintot fizetne a parkért, ahol az elkövetkező három évben felépítene egy 100 szobás, négycsillagos szállodát mélygarázzsal, míg a filmszínház épületéből 500 személyes konferenciaközpontot alakítana ki.

A jegyző elmondta: a városi közgyűlés döntését követően a beruházás, a belvárosi park beépítése ellen tiltakozott és demonstrált a veszprémi Csalán Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, míg a Fidesz helyi szervezete több ezer tiltakozó aláírást gyűjtött össze.

A közgyűlés a városi képviselők nagy többségének indítványára ezt követően döntött a helyi népszavazás kiírásáról.